2017. február 14., kedd

Még egy kevés a szökőkútról






Most ugyan hideg tél van, de nyáron megint voltam egy városi sétán, ahol éppen az Érsekkertben található szökőkút építéséről volt szó, legalábbis a kiírás szerint. A valóságban hallgattunk egy ismétlést az Érsekkert történetéről, főbb értékeiről, de aztán azért volt szó rendesen a szökőkútról is. Sós Istvántól hallottuk az ismertetőt.






A szökőkút története egy e-mail-lel kezdődött. Kántor Imre özvegye felajánlott 1.000.000 Ft-ot az elhunyt férje végakaratának megfelelően, azzal hogy létesítsen a város az Érsekkertben egy szökőkutat. Ezen kívül egyetlen kérése volt, mégpedig az hogy, valami jól látható helyen legyen az adományozó neve. Igazából ezzel indult az egész. Innen pedig már ténylegesen meg kellett szervezni hogyan is lesz a folyamat. Nagy összefogásra volt szükség a város vezetősége, városi cégek, és magánszemélyek között. Felvetődött az ötlet, hogy a volt Nyitott uszodai szökőkút mintájára valami hasonló szökőkutat hozzanak létre. Ennél csak az volt a baj, hogy az építésről semmilyen műszaki dokumentáció nem maradt fent. Pedig méretekre szükség volt. Egy ismerőstől sikerült olyan képet kapni, ahol a szökőkút mellett ismerős egri úszó állt. Az ő lábméretét ismerték, így arányosan tudtak valamiféle méretet adni a kútnak is. Megkapták a tervezők a megbízatást, s munkához láttak. Elkészült a terv, most aztán tényleg jöhetett az összefogás. Az Omya Hungária Kft. felajánlotta, hogy a városnak megvásárolja a szökőkúthoz szükséges márványt. Több bányában néztek mintákat, még a helyszínre is kiutaztak a megfelelő anyag kiválasztásáért. Megtörtént a kiválasztás. Ekkor egy szállítmányozót kellett keresni, aki ideszállítja. Erre is lett vállalkozó, hamarosan meg is érkezett a kialakítás helyére. Elkezdhetett dolgozni a kivitelező, s hamarosan készen is lett. Elkészült hozzá a medence, a villamos egységek, s ami még szükséges a működéséhez. Most tehát hasonlóan néz ki mint annak idején ahogy a nyitott uszoda medencéje mellett állt.


A Klapka utcára kivezető sétány mellett állították fel azt az emléktáblát, amelyen megemlékezik a város, hogy mely szervezetek, illetve magánszemélyek segítették a szökőkút felállítását.



A park közepén a szökőkút körül virágágyások helyezkednek el, minden szezonban más-más virágokkal, tavasszal színes tulipánok köszöntik a látogatót, nyáron kokárdavirág, záporvirág, legényvirág váltja a hagymásokat, míg késő ősszel árvácskák díszelegnek.


Ahogy beköszönt a hideg idő, víztelenítik a szökőkutat, kívülről pedig beborítják a fagy ellen fóliával. Ez a fagy ellen megvédte, de a vandálok ellen nem. Egy alkalommal valakinek nagyon tüzeskedhetnékje volt s rágyújtotta a fóliát. El lehet képzelni, hogy után mit kellett tisztogatni! Hogy mi járhat ilyenkor azoknak a fejében akik ezt véghezviszik?!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése