2012. november 16., péntek

Nyaralás Balatonföldvár V.


Balatoni nyaralás V. Balatonföldvár II.

  
Utolsó napunkon szép napra virradtunk, már látszott, hogy nem lesz egész nap hűvös. Délelőtt még el szerettünk volna sétálni a villasoron, s felmenni az országzászlóhoz, valamint megnézni a balatonföldvári legszebb panorámát a Balatonról.

Kelta ösvény-állomás villasor

Balatonföldvár-villasor
A Petőfi Sándor utca volt földvár legelső utcája, korábban Széchenyi Imréről volt elnevezve. Az első ház az egykori Sarolta villa, ami ma kibővítve Városházaként üzemel. Eredeti funkciója magtár volt, majd Rákosi Jenő, Viktor és Szidi villája volt. Ők több művészt, írót vonzottak Balatonföldvárra.
Kulipintyó-villa

A 7-es számú épület Széchenyi Gézáé volt, míg a 9-es házban „Kulipintyó villa” Széchenyi Viktor lakott, akinek a fia a híres afrikai vadász, Széchenyi Zsigmond volt. Ő is gyakran tartózkodott itt gyermekkorában. A ház falán emléktábla őrzi emlékét.

Korányi villa
A következő villát Bajor Gizi vásárolta meg. Itt láthatjuk a híres belgyógyász, dr. Korányi Frigyes impozáns épületét is, amely talán a legszebb Balatonföldváron. Ő volt az a híres orvosprofesszor, aki a XIX. sz. végén az I. sz. belklinika ma Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet (ismertebb nevén Korányi Kórház) igazgatója lett, s vezette egészen a XX. sz. 10-es éveiben bekövetkezett haláláig.



Kelta ösvény
Országzászló
Következő megállónk az Országzászló volt, amit 1936-ban avattak fel a Stefánia sánc lábánál. 1959-ben aztán ezt a zászlót is eltüntették. A rendszerváltás után 1991-ben állították fel újra. Ha innen továbbmegyünk akkor felérünk Balatonföldvár legmagasabb pontjára, ahonnan olyan pazar kilátás nyílik a Balatonra, amilyet más helyen nem élvezhetünk, hiszen a nyugati medence, a Tihanyi-félsziget és a keleti medence egyaránt látható. A Keltatúra 9. állomásán elolvasottak szerint megfigyelhettük, hogy a Balaton túlsó partja homályos volt, így jó esélyünk volt a népi megfigyelések alapján, hogy jó idő lesz a nap hátralévő részében, s valószínűleg a következő napon is.



Balaton-keleti medence


Balaton-Tihanyi félsziget


Kelta túra - magaspart


Balatonföldvár-korunk "villája"



Lassan visszasétáltunk, majd lementünk ebédelni a strand büfésorára, mert ha már itt vagyunk a Balatonnál, akkor a sült fogast, nem szabad kihagyni. Nem is jöttünk el anélkül, hogy meg ne kóstoltuk volna. Elsőre elég csenevész halak árválkodtak a pulton, de azért vettünk két kisebbet- hogy a fél fogunkra biztos elég legyen. Mit mondjak, nem éppen akkor sült ki(már 3 óra elmúlt akkor), így elveszett a zamatos íz. Közben azért én figyelemmel kísértem a pultot, s hamarosan azt láttam, hogy új példányok érkeztek.  Vettünk is mindjárt a friss sütésből, így nem maradtunk le az igazi sült halról sem. A délután többi részét a Galambszigeten töltöttük, s a balatoni tájképben gyönyörködtünk. Estefelé még egy séta a platánfasoron, a kézben egy-egy különleges fagyival (levendulás fehércsoki, Baileys, ferrero, sportszelet, Bourbon vanília), s ezzel véget is ért rövid nyaralásunk. Örülök mindenkinek, aki legalább így olvasva velünk tartott.

6 megjegyzés:

  1. Én pedig köszönöm a szép sétát, szép képeket és beszámolót.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem nálam számíthatsz ilyenre, ahogy én nálad, hasonló érdekes témákra.

    VálaszTörlés
  3. Könnyed, -kedves beszámoló, köszönöm Lídia! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem máskor is szolgálhatok hasonlóval!:)

      Törlés
  4. Most volt a legjobb ezt olvasnom. Esik az eső és tele a város Fradi drukkerekkel. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez legalább visszavitt egy kicsit a nyárba! :))

      Törlés