2012. január 20., péntek

Mészhegy III. - sziklahelyiségek

Bújó, sziklahelyiség, barlang lakás?


"Lakás" az erdőben
 
Majdnem sikerült itt valami félrevezetést eszközölnöm. Tulajdonképpen háromféle kőzetbe vájt valamiről beszélhetünk. A legegyszerűbb a bújó. Ez egy szikla(ált. riolittufa)ba vájt, vagy természetesen kialakuló üreg, ami a nevében is benne van elbújásra szolgált. Hogy mi elő vagy mivel, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Lehet ugye az eső és az időjárás elől, de lehet a pandúrok elől, aztán a többi ott élt ember elől behúzódni rövidebb-hosszabb időre. Abban tényleg nincsen semmi a talajon és az oldalát alkotó sziklán kívül.


Sziklahelyiség
Sziklahelyiség
A Mész-hegy oldalában én korábban barlang lakásnak mondtam az sziklába vájt üreget, pedig az csak un. sziklahelyiség. Mi a különbség a kettő között? A barlang lakás a már meglévő települések közelében a legszegényebbek lakóhelye vagy alkalmas helyen sziklába vájt lakhatásra is alkalmas helyiségek összessége, amelyben akár komoly lakásfelszereltség is lehet. Itt jelen esetben egy ilyet sem láttam. Egerszalók határában viszont éppen 2009-ben újítottak fel egy utcányi részt.(Egy másik bejegyzés témája lesz). Az teljes egészében látogatható, s ott tényleg szinte lakásokról lehet beszélni.

Bújó


Itt a hegyen a két egyszerűbb forma, a bújó, és az egyszerű sziklahelyiség fordul elő. Az első a bújó elég sok helyen megtalálható. Az is előfordult, hogy először ily helyiségekben telepedtek meg az emberek, aztán ahogy jobban megismerték a környéket, s felfedezték a környék ehető bogyóit, gyümölcseit, felhasználható fáit, egyre több növényt próbáltak ültetni, majd állatokat tartani. Ha valaki figyelmesen sétál az ilyen környéken, akkor könnyen felfedezhet almafát, naspolyát, valamint elvadult szőlő indáit. Ez az egyszerűbb forma.




Erdőben egy menedék
A sziklahelyiségek már ténylegesen emberi tevékenység miatt alakultak ki. A helyi építkezéshez kapcsolódó tevékenység a kőbányászat. Az ilyek kőbányákban általában kemény mészkövet (Vértes, Gerecse) vagy puhább tufákat (Bükk-alja, Zemplén). A kőbányászat helyén alacsonyabb magasabb partfal alakult ki, amelynek az aljához un. teraszok csatlakoztak, amin a kőfaragók jártak. A bányászok nem alkalmaztak boltíveket, úgy gondolták azzal a lakás feletti kőréteg gyengül meg.



A tevékenységüket végző emberek aztán a frissen kialakult falban gyakran nyílásokra, üregekre bukkantak. Ezeket először a felfedezés után élelem tárolásra, szerszámok elrejtésére vagy eső előli menedéknek használták. Ha nagyobb volt az üreg akkor melegedhettek, főzhettek is egy ilyen "hajlékban". Innen aztán már nem kellett sok ahhoz, hogy éjszakai szállásnak is alkalmas helyiséget alakítsanak ki. Így aztán a fárasztó bányászat után nem mentek haza minden nap a távoli családhoz, hanem ilyen "lakásokban" éjszakáztak.

A Bükk-alján ma 18 település mellett nézhetünk meg barlang lakásokat, köztük a két nagy város Miskolc és Eger mellett is, de számtalan kisebb falu mellett is felfedezhetjük a kezdetleges lakásokat. Majd mindegyik helyen megvan keletkezésük története valamilyen módon magyarázva. Ezek egyike másika valóban lehetett így is, de  azért vannak benne regényesebb elképzelések is. Pl. Ostoroson a falu lakói ezen lakások keletkezését a török időkre helyezik, úgy gondolták az emberek vájták ki ezeket az üregeket hogy a támadók elől menedéket nyújtsanak. Ez a regényesebb változat, hiszen amikor jöttek a törökök nem nagyon volt arra idő, hogy több m3-nyi követ kifejtsenek az elbújás céljára. Valószínűbb az a lehetőség, hogy a már meglévő, hegyoldalba jól elrejtett borospincékbe menekültek a lakosok, később aztán ezeket átalakították, s bővítették, hogy lakhatóak legyenek.

Érdekesség még az is, hogy sokszor a "lakások" homlokzati fala a bejárat körül mélyebb síkban van. Ennek az  az oka, hogy az ismétlődő fagyási ciklusok miatt a tufa viszonylag könnyen mállik, ezért az ott lakók ezeket a mállott részeket folyamatosan visszavésték.

Egy "konyha" a felszereléssel
Itt vezették ki a füstöt
Az általunk meglátogatott sziklahelyiségben megtalálhatók az alvásra használt padok, tűzhely füstelvezetéssel, a lakáson kívül víz tárolására alkalmas "medence", s gondolom fa vagy termény tárolására kialakított bemélyedés. Ablakai nem, vagy csak nagyon kicsit voltak, s az ajtókon való bebújáshoz is gyakran le kell hajtania fejét a mai kor emberének. Ennek praktikus oka, a meleg inkább bent maradjon. Ezek  egyszerűek, de a múlt nyáron Egerszalókon járva megnéztem a felújított barlang lakásokat. Azok már ténylegesen lakások, normál berendezési és használati tárgyakkal, csak nem tégla vagy bányászott tufakő adja a határoló falakat, hanem maga a riolittufa. Az önkormányzat skanzent alakított ki bennük.

"Medence" a víz gyűjtésére

Lehetne még oldalakon át írni, de azokat inkább majd más barlang lakások meglátogatásakor hozom nagyérdemű olvasó közönség tudomására.

Kalyiba
Manapság már nemcsak ilyen barlang lakásokat lehet látni, az erdőt járva sokszor találkozunk a mai kor embere által összetákolt valamiféle védelmet nyújtó hajlékkal, amelyeket azok az emberek alkottak, akik ilyen vagy olyan ok miatt homeless státusúak. Sajnálatra méltóak, még akkor is, ha lehet saját maguk is tettek róla, hogy ilyenné lettek.





De nem szeretném lehangolóan befejezni, ezt a témát, hiszen elsősorban azt szerettem volna megmutatni, hogy az emberek mennyire fel tudták használni a környezetük lehetőségeit. Fentebb írtam, hogy az ilyen hajlékok környékén sokszor találni ehető gyümölcsöket termő fákat, bokrokat, amiket a régebben itt élő emberek gondoztak, így biztosítva maguknak valamennyi élelmet.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, szemléletes és írás és nem kevésbé érdekes fotók. Sokat tanultam belőle. :)

    VálaszTörlés
  2. Én már csak ilyen vagyok, s pont az a célom, hogy mások is megismerjék azt amit én láttam, természetesen kiegészítve egy kis ismeretszerzéssel. Remélem tudok újat mondani.

    VálaszTörlés