2011. december 25., vasárnap

Advent 2011

Advent 2011 - Dobó tér

A vásár bejárata a nyugati oldalon

Mindjárt itt az év vége. Nagyon gyorsan elrepültek a napok, hetek, hónapok. A szép hosszú ősz után a tél csak nem akart megjönni, így az adventi napok is télhez képest langyosan jöttek. A városban felállították az adventi vásárok sátrait a Katona István téren a piac előtt, s a faházikókat város főterén a Városháza előtt a Dobó téren. November utolsó napjaiban a termetes fenyőt is felállították a tér északi oldalán. Hamarosan az árusok is megérkeztek portékáikkal. Azért ahogy múlt az idő, a hőmérséklet is lejjebb szállt, s advent utolsó napjaira megérkezett a hó is.



Újdonság volt ebben az évben a vesszőből font kúpok feldíszítése, nappal sokkal karakteresebbnek látszottak mint este. Talán a színek miatt, hiszen nappali fényben sokkal tarkábbak voltak, este a lámpácskák színei domináltak.
Voltak aztán a legkülönfélébb árusok, a vásár bejáratánál rögtön a pálinkások köszöntöttek, ahol jó pénzét, jóféle itókát mértek. Nem ismerem nagyon ezen italokat, de azért egy mézes barackot szívesen megkóstolok alkalomadtán. Utánuk rögtön enni lehetett, természetesen kenyérlángost a bejárat másik oldalán. 




A tér közepén a feldíszített fenyőfa mellett a betlehemes várta az érdeklődőket a Mikulás-ház mellett. Ha pedig körbejártunk akkor sorba vehettük a fából készült termékeket, a bőrös portékáit, de találkoztunk a Szamos Marcipán termékeivel, házi készítésű sajtokkal, erdélyi kürtőskaláccsal, Tiffany hatású üvegmunkákkal és sok egyéb mellett néhány étterem is képviseltette magát a sült gesztenyétől kezdve a tárcsán sütött húsokkal bezárólag.


Természetesen ott állt a  szánkó is, sajnos rénszarvasok nélkül, de Mikulás napján innen osztogatta ajándékait az aprónépnek a Télapó.  Ki ne hagyjuk az árusok közül a kerámiásat, nagyon szeretem élénk színű pettyes készleteit. Mögötte pedig éppen az régi típusú sparhelteken állnak cserép tálban az egytálételek, csülkös káposzták, mögötte pedig a hordókon a tárcsán sütött finomságok.






Esti fényben a tér. A kép bal oldalán látszik a vessző kúp esti fényben. Nekem nappal sokkal jobban tetszett.
A tér fái is fénybe öltöztek a helyi cégek jóvoltából. Ezek már nem valami jó minőségű képek mert a mobilommal nem igazán tudok este éleset és minden igényt kielégítőt fotózni, de akkor nem volt nálam a másik gép.



Itt éppen üveg mandalákat láthatunk, háttérben pedig az esti fényben pompázó karácsonyfát látjuk







 A borászok sem maradhattak ki a buliból, sok helyen kínálták a forralt vörös és fehér bort, s a puncsot. Nekem minden legjobban a Szenátor házban ízlett. Ebben az évben nem ott kóstoltam a forralt bort, de emlékszem a tavalyi ízekre.





Ahogy mondtam ebben az évben viszonylag meleg volt a december jelentősebb mennyiségű csapadék nélkül. Így a hóval adós maradt majdnem az év vége, csak azt mondom majdnem, mert pénteken, s szombat délelőtt azért esett mutatóba, de akkor én már nem jártam a téren a karácsonyi előkészületek miatt. Ezek a képek a tavalyi forralt borozásunk alkalmával készültek december végén karácsony után, a tavalyi télen nem szűkölködtünk a hóban így én a szép képekben sem.





Itt a tavalyi bejárat az ülőkékkel, ami mellett el lehetett fogyasztani a forralt bor, a langallót, puncsot, sült kolbászt, forró rumos teát, s megannyi finomságot. Itt is sikerült ebben az évben újítani, mert az ülőhelyek közelében felállítottak tűztartó kast, ahol fahasábok ropogtak s árasztották a meleget a mellettük ülőkre.


S ha azt hiszitek, hogy a szám jártatom csak, akkor itt a kép a tavalyi forralt borozásról a Szenátor ház elősátrában. Ebben az évben már sok helyen megnyitották karácsony előtt az éttermek elejét, így a Széchenyi utcán is több helyen lehetett forralt bor, teát s egyéb finomságokat fogyasztani.


2 megjegyzés: