2011. július 17., vasárnap

Középkori piactér 2011

Középkori piactér - időutazás évszázadokon keresztül!

A városban a középkori időutazás a piactérrel kezdődi, majd a Végvári vígasságokkal folytatódik. Ilyenkor a város központi terét a Dobó teret igyekszenek korhűen berendezni. A hagyományőrzők minden nap színes menetükkel a város utcáin invitálják az embereket a régi idők programjaira.


Korhű ruhákban a Középkori Piactér(Dobó tér) szélén

Ebben az időben nemcsak a hagyományőrző csoportok idézik a múlt szellemét, de a kézműves kirakodóvásár is hasonló eszmék szerint épül fel, illetve a kapcsolódó programok is így lettek összeállítva. Most is lehetet a kirakodóvásáron a merített papíron át a fűzfakosarakon keresztül a vászon ruhákig és bőr saruig szinte mindent kapni.


Kosárfonó

Volt keramikus aki nagyon szép és praktikus használati tárgyakat árult, az árai is ennek feleltek meg. Nála végre normális méretű vajtartót lehetett kapni az előzőekben árultakkal mindig az volt a gondom, hogy a 10 dkg-os vaj legalább 3-szor belefért.
A középkori piactér várkapuval kezdődött. A Dobó tér déli felén nyílt, mellette az információs sátorban a Turinform folyamatos tájékoztatót adott az aktuális és az eljövendő programokról. Kitelepültek hagyományos édességárusok is, ez azt jelentette, hogy csak aszalt gyümölcsökből készült cuccokat lehetett kapni. Nekem ezek az összekevert többféle aszalt gyümölcsből álló desszertek kevésbé ízlenek, jobban szeretem ha egy-egy gyümölcsöt magába rágcsálhatok el.
A gyerekek a papírmerítés világába kaptak betekintést, ahol saját maguk is készíthettek egy lapot maguknak. Játszhattak a korabeli gyerekek játékaival, készíthettek csuhébabát, s még sok érdekes dolgot. Volt neki bábelőadás is, amit szerintem élvezettel néztek.






Zászlóforgatók

Megelevenedtek a régi korok zenéi, táncai korhű ruhába öltözött muzsikusok és táncosok által. Jöttek azonban gólyalábasok, s pénteken éppen Lázár Attila előadásába a bor- és pásztordalokba hallgattam bele.


Zenészek pihenés közben


Tabulatúra együttes

Amit szombaton este szívesen meghallgattam volna, az Székhelyi József előadásában Villon versek, nem így lett, de majd máskor bepótolom. Az esték programjába általában a várszínház műsorai is bekapcsolódtak, ahol csütörtökön Huszka Jenő Gül Babáját láthatták, szombaton pedig egy Musical-válogatást élvezhetett a közönség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése