2010. április 25., vasárnap

Egri templomok I., Bazilika belső

A templom belső értékei







Ezt a képet összeillesztettem, a valóságban ezt folyamatosan lehet nézni, de a fényképező objektíve (meg én) nem tudtuk az oszlopok miatt egybe megörökíteni.


Mielőtt erre rátérnénk még megmutatok a külsőről néhány képet, amit most készítettem. Az előző írásomban említettem, hogy a bejáratok felett három dombormű van, most ezeket is itt az elején láthatjátok.

A milleneumra készült kapun keresztül léphetünk be a templomba. Ez a kapu több mint 7 méter magas, bronzból és tölgyfából készült. Összesen 12 80 x 100 cm-es dombormű díszíti. A kapu alkotója Tóth Sándor. A domborműveken az Egri Főegyházmegye történéseit, kiemelkedő személyiségei vannak megjelenítve. Fentről lefelé Szent István király, Buldus püspök vértanú, Árpádházi Szent Erzsébet, Szent Hedvig, Hám János püspök, Kelemen diák, Eszterházy Károly püspök, Pyrker János érsek, a II. Vatikáni Zsinat, az Egri Egyházmegyei Zsinat ábrázoását tekinthetjük meg. Láthatjuk még II. János Pál címerét és jelmondatát: "Totus tuus" (Egészen a Tied) és Seregély István címerét és jelmondatát "Christus est via, veritas et vita" (Krisztus az út, igazság és az élet).

Belépés után ez a szenteltvíztartó fogadja a látogatókat.



A templomtér monumentális háromhajós kereszthajós megoldással épült. A bejárat felett dór oszlopsoron nyugszik az orgonakarzat. A bazilika orgonáját a XIX sz. végén a salzburgi Mosel cég szállította. Ez az ország jelenleg működő legnagyobb orgonája. Főszezonban minden nap 11.30-kor orgonabemutató van. A klasszicista stílusú orgona építmény maradandó élményt ad a látogatóknak. Évközben rendszeresen orgonahangversenyeket is rendeznek itt.
A főhajónak három un. csegelyes (Szögletes alaprajzú tér falait a kupolával összekötő, gömbháromszög alakú boltozatrész.) kupolaboltozata van, amelyek közül a középső a legnagyobb átmérőjű. A kupolaboltozatokat hevederek választják el egymástól, amelyek dór főpárkányzatról indulnak, illetve pillértörzsekre falpillérekre nehezednek. A szentély kupolaboltozata kisebb mint a főhajó boltozatai, de szintén csegelyeken nyugszik. Szentély előtt egy hatalmas dongaboltozat következik az első kupola előtt.

A szentély oltárképét Josef Danhauser bécsi festő készítette, s Olajbafőtt Szt. János mártíromságát mutatja be.



Bal oldali kereszthajóban Malatesta festő Krisztus megkeresztelkedése a Jordán vizében c. festményét láthatjuk.

Vele szemben a kereszthajó jobb oldalán Schiavoni: Krisztus a kereszten képét nézhetjük meg.



Jobb oldali mellékhajóját Kracker János Lukács: Szent István felajánlja a koronát,




illetve Grigoletti, Szent Család festménye díszíti.



Jobb oldali mellékhajójának zárófalát Grigoletti képével a (Szent Mihály oltár) Szent Mihály győzelme Lucifer felett fejezi be.

Bal oldali mellékhajójából csak egy képet tudok mutatni, mert a fényviszonyok akkor nem tették lehetővé, hogy élvezhető kép készüljön az én technikai felszereltségemmel és felkészültségemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése