2009. április 21., kedd

5. bemutató Dobó tér és környéke, a Vár




Még egy tájékoztató, a képek úgy vannak beszámozva, hogy rajta van az előző bemutató utolsó száma is, így lehet tudni honnan folytatjuk a városnézést.
9. Polgármesteri Hivatal, a város főterének(Dobó tér- most írtak ki pályázatot a felújításra, állítólag elbírálták, de nem hallottam mikor készül el.) jobb oldalán terül el, és összeköttetésben van egy folyosó segítségével a Megyeházával is. Nehogy szegényeknek ki kelljen menni az utcára. Ezt mindenki értheti úgy, ahogy akarja. Itt van jelenleg a díszteremben ami egyben a házasságkötő terem is, Kopcsik Lajos mestercukrász egri címer alkotása (cukorból), amit a városnak adományozott.

10. Minorita vagy Szent Antal templom, úgy tartják, hogy Európa egyik legszebb barokk temploma, ez biztos így is van, de sajnos a felújításra ebből nem futja, így meg félő, hogy nem sokáig marad meg ez a cím. A későbbiekben ezt is bemutatom részletesen.

11.Szervita templom, vagy Fájdalmas Anya temploma. Nagyon bájos egy hely és itt van az egész városban a legszebb Betlehem karácsony előtt.

12. A Bükk hegység, ami szerintem az egyik legszebb hely az országban. Sok szép kirándulóhely és tanösvény várja a természet szerelmeseit. Erre is el fogunk látogatni, s amerre én járok azt megismerhetitek ti is.

13. Elérkeztünk a várba. Jelenleg csak egy általános messziről látható tájékoztatást adok, mert tervezem, hogy bemutatom nektek egy egri szemével is. Erre talán nyár végén kerül sor, mert akkorra már szinte képben leszek az egri műemlékek nagy részével. Ha pedig nem bánjátok, akkor megosztom veletek is. Tehát ez a Gótikus palota tetőzete, a gótikus stílusú oszlopokkal, ezeket nem látjátok most, majd később sort kerítek rá.

14. A képtár épülete szintén a váron belül. Aki szereti a festészetet az igazi csemegéket is talál itt.

15. A belső várba vezető kapu feletti bástya. Nyaranta, végvári napokat rendeznek itt jobbnál jobb programokkal. Régen itt volt a szabadtéri színpad is, a Gótikus palota előtt. Sok jó előadást láttunk itt.

2009. április 15., szerda

4. bemutató, a városközpont

Az előző bemutató 5-ös és 8-as buborékja között látható zöld ház a Kálvin ház az egri reformátusok gyülekező, vagy közösségi háza. Itt tanult a lányom egy ideig zongorázni is. Mellette folyik az Eger patak, ami nagy esőzések idején olyannyira megduzzad, hogy a hidak alját verdesi a víz. Ugyanis az egész város területéről is ide vezetik le a csapadékvíz nagy részét. Ez a városunknak még egy eléggé gondot okozó problémája, mert a megnövekedett beépítettség miatt a csapadékvíz elvezetése a felhőszakadásszerű esőzések után nem egyszerű és sokszor elönti a város főutcáját a csapadékvíz, s az üzletek előtt 15-30 cm-es vízben lehet gázolni. Majdnem mintha Velencében járnánk de itt nem közlekednek a gondolák.

Mi: Minaret, török kori hódoltságból visszamaradt műemlék, itt dzsámi nélkül. Ha jól emékszem akkor egyike a legészakibb török hódoltság korabeli emlékekenek. Ettől északabbra a török már legfeljebb kitörés-szinten jutott, de itt megvetette a lábát is majdnem 150 esztendőre. Sok emlék őrzi az ittlétüket, és megmutatható, hogy akkor amikor Európa nyugati felén a mosdás nem volt divat, a fejüket a dámák csak pálcikákkal vakargatták a parókák alatt és a parfűmöket locsolgatták magukra az embereke a testszag ellen, akkor ők már un. tisztasági fürdőket is létrehoztak, ahol megadták mindazt a testnek, amiere szükség volt. Mostanáig már többször megerősítették, egy ideig nem is volt látogatható, most megint fel lehet menni. Az állaga azonban folyamatosan romlik, hála az "okos" embereknek akik betonnal erősítették meg azt, amit nem biztos hogy ezzel kellett volna.

KH: Az előzőekben már beszéltem róla, a Kálvin Ház, ami a reformátusok gyülekezőhelye. Majd a templomjukat is megmutatom.

MH: Művelődési Ház, jó sok programot szerveznek a Művészetek Házával közösen, egy ideig, amikor a GG Színházat korszerűsítették,a színjátszásnak is helyet adott a színházterme. Itt működik a városi szakkörök és klubok jó része, és nagyon sok kulturális rendezvénynek is otthont ad.

2009. április 5., vasárnap

3. bemutató, a város északi területe



A képet még egyszer feltettem mert az előző bejegyzéshez nem igazán jó visszalapozgatni, és ott ennek csak az eleje van.
3. Görögkeleti un. ráctemplom szintén a XVIII. században épült. Ha ide léptek, megnézhetitek gyönyörű ikonosztázát és kívülről esti kivilágításban. Minden évben ha jól emlékszem május 3. hetében van a "rác" vagy "szerb" búcsú. Kertjében van a Vitkovics Ház, melyben jelenleg a Kepes György Művészeti Központ van elhelyezve. Itt látható Kepes György (1906-2001) kinetikus festőművész életmű kiállítása, és látogatható Vitkovics Mihály (1778-1829) reformkori költő emlékszobája.

Ma nagyon sok kézműves foglalkozást szerveznek itt a Forrás Szabadidőközpont oktatói. Amikor suliban tanítottam, onnan nem volt messze, és volt olyan, hogy délután elmentünk oda pl. agyagozni, vagy nemezezni, esetleg tűzzománcozni egy-egy jelesebb alkalom előtt. A képen 3_ jelöléssel láttam el az iskolát, ahol tanítottam.

4. A Markhot Ferenc Kórház új épülete, azt hiszem a híradásokban talán még ti is hallotok róla, mert ezzel kapcsolatban folyamatosan botrány van. A Hospinvest vállalta fel az üzemeltetését, de az ott dolgozók igencsak tiltakoznak ellene, még tüntetéseket is szerveztek, de nem volt sok foganatja.

5. Markhot Ferenc Kórház régi épülete, az előző és a mostani épület között elhelyezkedő egész terület a kórházhoz tartozik, sőt még van egy belőle a Széchenyi utcán is, amikor majd arra járunk, meg fogom mutatni. Most 2009-ben már a Hospinvest üzemelteti, de éppen tegnap (2009.04.04) kért maga ellen csődvédelmet, mert nem tud fizetni, de amikor átvette a kórházat állítólag csak annyi tartozása volt, mint egy bármely más egészségügyi céget üzemeletető csoportnak. Hát elhiszi aki akarja!!!

6. A régi Csebokszári lakótelep (nevét a Csuvasiában lévő testvérvárosról kapta a 70-es években) ma Felsővárosi lakótelep, ami nem más, mint panelrengeteg.

7. Mészkőbánya, ahol a bükki mészkövet őrlik porrá, erre szoktunk bodzát szedni. Nem messze tőle van a Les-rét, ahol jó kis nyársalásokat és tollaspartikat lehet baráti társaságoknak szervezni. Az Egri Kárpát Egyesület december elején erre szervez Mikulás túrát a gyerekeknek, és az itteni esőházban várja a kicsiket a nagyszakállú Télapó, akinek az egyik volt kollégám álcázza magát.

8. A Centrum áruház, ami nem egy nagy látványosság, de a Dobó tér nyugati oldalán eléggé meghatározó, és jó kiindulási pont a város felderítésére. Centrum áruház, jelenleg a fele kínaiként üzemel, tehát az árak elég széles skálán mozognak, a legocsóbbtól a legdrágábbig, kinek melyik tetszik.